Verbeter je fotografie met een thema

beter fotograferen leer je door doen
 • In de cursus Fotothema voor een jaar leer je beter fotograferen
 • Ontvang je elke maand feedback op je ingeleverde opdrachten
 • Volg je online in je eigen tempo de lessen
 • Verbeter je inzicht in wat je wilt bereiken met je beelden
 • Krijg je persoonlijk tips
 • Heb je een personal foto trainer die je wekelijks uitdaagd
 • Zijn er meerdere webinars tijdens je lesjaar
 • Is er tenminste 1 'gezamenlijk op pad' moment
Schrijf je nu in
Fotocursus voor iedereen, of je nu beter wilt leren fotograferen met je Smartphone of Spiegelreflexcamera

Eigen tempo

Met de online informatie is het mogelijk de lessen in je eigen tempo te volgen.

Je doet het niet alleen

Er is een community die je kunt raadplegen en je hebt een docent die je vragen kunt stellen

Altijd terugkijken

De online informatie blijft beschikbaar, zo kun je deze altijd op een later moment nog raadplegen

Persoonlijke feedback

Je krijgt op elke ingezonden opdracht feedback met adviezen en tips

Fotothema voor een jaar

hoe ziet dat er uit?

Kies een thema

In deze cursus ga je aan de slag met een eigen gekozen thema. Dit kan een technisch onderdeel van fotografie zijn, maar ook een richting binnen de fotografie.

Tijdens het begin van deze cursus help ik je met de juiste keus maken voor je thema.

Een belangrijke keus, want je gaat een jaar lang met het thema in gedachte aan de slag om elke maand een foto in te sturen. Je krijgt daarop feedback met advies en tips voor verbetering of aanscherping van je kennis en kunde.

Maar ik kan al fotograferen

Goed zo! Deze cursus is voor zowel beginners als gevorderden geschikt. Zolang je weet hoe je de camera kunt instellen ben je op de goede weg.

Deze cursus is gemaakt voor fotografen die 'vlieguren' willen maken. Een thema helpt je daarbij. Het geeft je focus en zorgt dat je met steeds meer kennis van je onderwerp je goed kunt richten op kennis over wat je uit je foto wilt halen en hoe je dat technisch kunt bereiken.

Sta je nog helemaal aan het begin met je eerste camera en wordt je nog niet gehinderd door enige vorm van kennis, dan is het verstandig om eerst een basis en eventueel vervolgcursus te doen.

Ik doe al het werk! Wat doe jij dan?

Het klopt dat je zelf aan de slag gaat. Ik heb mijn 'vlieguren' al gedraaid en kan dat niet voor jou doen. Mijn motto is: fotograferen is een ambacht. Een ambacht vraagt toewijding en uitoefening. Ik ondersteun je daarbij met mijn kennis en ervaring.

De online lessen zijn er op gericht dat je zelf leert hoe je voor jou de beste keus met je camera  kunt maken. Er zitten zeker ook technische onderdelen tussen. Deze zijn vooral gericht op de toepassing en voor het merendeel niet op de technische inhoud zoals wat diafragma, sluitertijd en ISO nu precies doen. Maar meer hoe je deze naar je eigen inzicht kunt gebruiken om je fotografie te verbeteren.

Opdracht en feedback

Ook zo'n deel waar ik het werk doe,  maar wel samen met jou! Maandelijks lever je tenminste 1 foto in die je binnen je thema hebt gefotografeerd. Die foto kan samenvallen met de maandelijkse opdracht, maar dat hoeft niet.

De foto's die je inlevert voorzie ik van feedback. Ik houd van opbouwende kritiek. Je krijgt bij mij dus geen duim omhoog of omlaag. Er wordt inhoudelijk op je foto ingegaan en voorzien van adviezen en tips, zodat je deze weer kunt meenemen in de volgende opdracht.

Alles online?!

Nou,bijna alles.

 • De lessen staan online en elke week verschijnt een nieuw blok met informatie.
 • Je levert je opdracht online in en krijgt ook online feedback.
 • Er worden binnen het jaar 2 webinars georganiseerd, deze zijn (dûh) online.
 • Je hebt bij de meest uitgebreide versie van de cursus recht op 3 uur persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt in principe via een Teams meeting, dus online. In uitzonderlijke gevallen wordt hiervan afgeweken.

Het streven is om elk jaar 1 live bijeenkomst te organiseren. Fotograferen is een werkwoord, dus we gaan naar een locatie waar iedereen aan de slag kan met de camera. Je kunt deze dag vragen stellen, je ontvangt vooraf een invulformulier waar je de vraag alvast kunt voorbereiden, zodat deze gebundeld tijdens de dag beantwoord kunnen worden.

Voor de liefhebbers en kort overzicht:

 • Online lessen
 • Elke week een les
 • Elke maand een opdracht
 • Feedback op je uitgevoerde opdracht
 • Delen binnen community
 • Online live webinars
 • Samen op pad
Schrijf je nu in
Petra MuilenburgFotografe

Hi, ik ben Petra. Beroepsfotograaf en werkzaam als gespecialiseerd portretfotograaf in mijn eigen studio.

Op verzoek van klanten ben ik ooit begonnen met lesgeven over de basisinstellingen van de camera. Dat is inmiddels zo'n 15 jaar geleden.

Ik vind het prachtig om mensen de instellingen op dit fascinerende apparaat te leren ontdekken. Zelf ben ik van de praktijk, dus na een portie theorie volgt direct de toepassing in de praktijk.

Zo hands-on lesgeven is fijn, maar soms zie ik dat mensen behoefte hebben om eerst een deel op zichzelf te drijven. Aan de gang blijven is dan wel een dingetje.

Heel herkenbaar. Want als ik een cursus volg ben ik super enthousiast, voer de opdrachten uit en het liefst nog een stapje meer. Dan eenmaal op mezelf valt het leven van alledag om me heen en raak ik die verbinding kwijt met wat ik zo graag doe.

Een thema is nu precies zo'n ding. In het begin ben je superenthousiast, misschien wel dagelijks mee bezig. Dan om onverwachte en onvoorziene reden komt er de klad in. Na een poosje zie je dan weer wat er nog ligt en probeert krampachtig nog een poging te wagen. Helaas....

Dat is nu precies de reden dat ik mijn cursus Fotothema voor een jaar in een nieuw jasje heb gestoken. Deze cursus heb ik een aantal jaren geleden al ontwikkelt, maar de manier waarop dat wordt 'm gewoon niet. Het idee is goed, maar het moest anders.

Dit anders ligt nu voor je. Deze - wat mij betreft, maar ik ben bevooroordeeld - ontzettend leuke cursus in zijn nieuwe jasje.

Met online lessen in de vorm van teksten, filmpjes en hier en daar zelfs een kleine animatie help ik je met het verbeteren van jouw fotografie. Maar het is niet achterover hangen, je moet aan de slag! Ik beloof je dat het leuk wordt. Opdrachten en toetsen zijn niet eng, ze zijn er om je te helpen bereiken wat je zo graag wilt: beter fotograferen.

Thema fotograferen

Lees hiernaast waarom ik dat zo belangrijk vind.

Volg je voortgang

Zie hoe je steeds verder groeit met de tijdlijn van je ingeleverde opdrachten

Leer meer dan je camera 'goed' instellen

Ervaren fotografen vertellen het je. Een goede foto is meer dan alleen een technisch 'correcte' foto

Stok achter de deur

Een stok achter de deur is een goed hulpmiddel. Laat mij die stok achter je deur zijn om je in moeilijke tijden bij te staan met adviezen en tips.

Waarom een thema?

beter fotograferen leer je door doen

Daarom; thema fotograferen

Met een vast thema hoef je in je hoofd niet steeds te wisselen wat je wilt bereiken. Je doel is duidelijk en dat maakt het eenvoudiger om keuzes te maken bij het instellen van de camera. Je wordt steeds beter in het maken van de keuzes waarvan het eindresultaat je het meest aanstaat.

Grappig vind ik dat je dus ongemerkt steeds makkelijker de keuzes maakt en beelden maakt die je graag wilt.

Hoe kom je er op?

Toen ik zelf de eerste keer door dit proces heen ging was ik bezig me te verbeteren als portretfotograaf.

Ik had al ruim 15 jaar ervaring met fotograferen.

In het begin dacht ik dat het allemaal appeltje eitje zou zijn en dat ik het wel wist. FOUT!
Dat viel even tegen. Want naast het pielen aan je camera staat er ook nog iemand (on)geduldig te wachten tot jij denkt dat het allemaal klopt.

De juiste keuzes maken voor een houding of verdeling van het beeld kregen ineens een hele andere lading.

Maar hoe merk ik dan dat ik beter fotografeer?

Het was tijd voor vakantie na een jaar lang een heel stijle leercurve waarin ik weinig anders deed dan portretfotografie.

Het was tijd om eens 'lekker' te gaan fotograferen. Het verschil van in opdracht of fotograferen wat voor je lens komt en jij denkt dat leuk is, lijkt me voor iedereen overduidelijk.

Wat mij echt verbaasde was het gemak waarmee ik nu heel andere onderwerpen net zo makkelijk benaderde als mijn portretfotografie.

Ja, een jaar me helemaal toeleggen op portretfoto's had me echt een heel andere fotograaf gemaakt.
Ik kan me veel beter indenken wat het eindresultaat van het beeld word.
Het instellen van de camera is ook een fluitje van een cent.

Dat kwam echt niet alleen omdat ik meer was gaan fotograferen!
In de tijd dat ik cursussen volgde, fotografeerde ik ook elke dag. De camera ging mee naar het werk, zodat ik in mijn lunchpauzes op pad kon. Dus dat was niet het grote omslagpunt.

De proef op de som

De jaren erna heb ik telkens een onderdeel van de fotografie gekozen waarvan ik vond dat ik me kon verbeteren. Ook koos ik onderwerpen die me gewoon interessant leken. Dingen die ik graag onderzocht zoals licht, gecombineerd met sluitertijd, maar ook kleur.

Telkens beet ik me voor een tijd vast in een onderwerp. Fotograferen kan ik prima, maar macrofotografie heeft andere uitdagingen dan het vastleggen van een landschap. Het verdiepen in zo'n onderwerp vind ik gewoon leuk. Soms is het verrassend anders, andere keren verbazingwekkend hoeveel overeenkomsten er zijn.

Durf jij zo'n toewijding aan één thema aan?

Door mijn ontdekking van de themakeuze vind ik het super om dit met anderen en dus ook met jou te delen.

Het is zo mooi om te groeien in iets dat je zo mateloos boeit. Niet alleen het fotograferen zelf, het maken van mooie beelden, maar ook telkens de ontdekking hoe andere het doen en beetpakken en niet in de laatste plaats dat je telkens weer even stil staat bij het nu.

Dus durf jij je een jaar lang op één thema te storten en mag ik jou daar dan bij helpen?

Schrijf je nu in

Natuurlijk ben ik zelf super enthousiast en beveel je van harte aan om de cursus te volgen als je meer uit je fotografie wilt halen. Fotograferen leer je niet uit een boekje en je redt het niet met weten hoe het moet alleen. Je moet het doen, ervaren, doorleven, fouten maken en overwinningen vieren.

Daarvoor moet je dus kort gezegd domweg aan de slag. Ik kan je dat allemaal haarfijn uitleggen, maar volgens mij heb je meer aan wat anderen hebben ervaren met het volgen van deze cursus.

Daarom:

Wat anderen zeggen over de cursus "Fotothema voor een jaar"

Ronel

Ik heb de fotografiecursus "Fotothema voor een jaar" gevolgd, omdat ik benieuwd was hoe een online fotografiecursus eruit ziet.

Ik heb veel aan dit jaar cursus gehad. Ik kon mijn eigen thema kiezen. Er was bij iedere opdracht genoeg tijd om de foto's te maken en in te leveren.De online begeleiding vond ik heel goed. Er wordt een eerlijke mening gegeven over de ingezonden foto. Ook kreeg ik goede tips en adviezen voor verbetering.

Als ik terugkijk op dit jaar cursus heb ik veel geleerd. Vooral om beter te observeren voordat ik een foto maak.
Maar ook mijn ervaring met diafragma, compositie, techniek, licht en regel van derde is heel positief.
Door het verloop van de maanden konden de cursusgever en ik een verbetering zien in mijn foto's.

De grootste uitdaging van mijn fotothema was om goed te kijken of de foto die ik wilde maken wel bij mijn thema paste voordat ik de foto maakte en inleverde.

Ik kan iedere fotograaf aanbevelen om deze cursus te volgen.
"Fotothema voor een jaar" is een heel leuke cursus en een uitdaging om te doen. Van de lessen en het jaar fotograferen met een thema heb ik veel geleerd. Ik ben door deze cursus ook meer gaan fotograferen.

Schrijf je nu in

De fotocursus "Fotothema voor een jaar" heeft keus uit 3 opties


Snel naar de juiste keus voor jou